otrdiena, 2013. gada 28. maijs

Pārgājiens uz Upenieku pilskalna



Katru gadu, bibliotekāre ar kultūras darba organizatori Ingu, organizējam pārgājienu-  iepazīti sava  pagasta vēsturiskos objektus. Šogad,  25. maijā plkst. 10:00 pie Saieta nama,  aicināja dalībniekus doties uz Upenieku pilskalnu. Laika apstākļi nav no labākajiem, bet mēs( 21 dalībnieks) dodamies pārgājienā. Upenieka ceļgalā vēl sagaida 5 dalībnieki, kopā esam jau 26.
Šis pilskalns ir vienīgais, kurš ir sakopts un labi apsaimniekots. Šo apvidu, kur atrodas Upenieku pilskalns apsaimnieko arhitekts Kaspars Rikards. Apsaimniekotā vieta ir ļoti labi uzturēta un viegli pieejama, bet jāņem vērā, ka tas ir privātīpašums.


Pie pilskalna atrodas akmens, ko arheologs uzskata par karaļa gultu, bet tas ir tikai pieņēmums. Akmenim ir izteikta gultas forma- tā vien gribētos tajā atgulties. Pilskalns veidots apmēram uz 2 - 3 terasēm un skats bijis pavērsts uz mazu, mākslīgi izraktu dīķīti, kurš atradās tieši pirms upes. Kaimiņu zemes īpašnieki netālu uzcēluši HES, tāpēc dīķis ir uzplūdis.
      No J. Urtāna 1994. g. apraksta „Nīkrāces pilskalns iekārtots Šķērveles upes krastā, kur krasts ir īpaši stāvs. Te izveidojusies zemes mēle, kurai vienā pusē ir Šķērveles upes ieleja, bet pretējā pusē- slapjā grava. Zemes mēle iekārtojot pilskalnu, norobežota ar apmēram 4 km augstu lokveida valni. Ziemeļu daļā pret slapjo leju valnis pazeminās un, liekas, te tas ir palīdzināts. Ārpus vaļņa ir grāvja veida iedziļinājums, no kura ņemtā zeme, šķiet, uzmesta valnī. Šajā iedziļinājumā ir vairākas jaunos laikos raktas, tagad arī aizaugušas bedres. Tādas ir arī pilskalnu plakumā un Šķerveles upes kraujā. Pilskalna ziemeļaustrumu daļā zemes sastāvs ir māls; valnī zeme ir tumšāka. Uz vaļņa ir vairākas nolūzušas apses.
Arī viss pārējais kalns un tā apkārtne ieaugusi kokos zem kuriem ir biezs pamežs.


Piezīme: Tiem, kuriem interesēja šis pilskalns, ir jāsazinās ar īpašnieku, jo tas ir privātīpašums. 




Nav komentāru: