ceturtdiena, 2012. gada 29. marts

Dziedniekam Valdemāram Damrozem - 100






Valdemārs Damroze dzimis 1911.gada 18.jūlijā Vecpiebalgā, miris 2002.gada 10.februārī 90 gadu vecumā Pelčos. Viņš bija cilvēks ar ļoti plašu interešu loku - vēsture, arheoloģija, ģeogrāfija, ģeoloģija, senvēsture, medicīna, mistērija, aizkapa dzīve, cilvēka dvēseles izpēte.. Bija tautas dziednieks, mākslinieks, fotogrāfs, mīlēja dabu un dzīvniekus, vāca ārstniecības augus, pats izgatavoja zāles. Daudzus gadus nodzīvojis Pelču pagastā, viņa devīze bija: "Palīdzēt visiem, kam varu palīdzēt!". Daudzi cilvēki vērsušies pēc palīdzības pie viņa, arī pat pazīstami mediķi. Sarakstījies un kontaktējies ar daudziem muzejiem, piedāvājot savus pētījumus par vēsturi, arhitektūru, ģeogrāfiju..Sniedzis lielu ieguldījumu Pelču pagasta vēstures izpētē.

Par godu V.Damrozes simtgadei Pelču pagasta bibliotēkā martā un aprīļa sākumā aplūkojama izstāde "Interesanta personība Pelču pagasta vēsturē - Valdemārs Damroze", kurā apkopotas fotogrāfijas, unikāli dokumenti - sava laika liecības, V.Damrozes pieraksti, manuskripti, dienasgrāmatas (jau no 1935.gada), kurās viņš apraksta gan kara gadus, gan bēgļu gaitas, gan savu personisko dzīvi - ģimeni, bērnus.. V.Damroze bija liels cilvēku vērotājs un pazinējs, arī nesatricināms Latvijas patriots.

28. marta vakarā aptuveni 30 cilvēku bija pulcējušies mājīgā gaisotnē Pelču pagasta bibliotēkā, lai uzklausītu V.Damrozes meitas Noras Lagzdiņas atmiņu stāstījumu par tēvu. Nora atklāja viņa dzīves gājumu, lasot fragmentus no dienasgrāmatām, kā arī parādīja daudzus unikālus, izstādē neeksponētus materiālus - kā V.Damrozes veidoto dzimtas koku no 17.gadsimta, viņa pētījumus par cilvēkiem, to aurām, gadu gaitā rūpīgi glabātas lietas - kartes, pagājušā gadsimta 20.gadu Latvijas naudu monētās un banknotēs. Pasākuma muzikālo fonu veidoja Ervīns Eglītis, un noslēgumā Nora aicināja kopīgi nodziedāt tēva mīļāko dziesmu. Mirkļus no šī tikšanās brīža, kā arī izstādes eksponātus varat aplūkot Pelču pagasta pārvaldes mājas lapas www.pelci.lv. foto galeriju sadaļā, albumā "V.Damrozem - 100". (http://pelci.lv/index.php?#7#pic#109#pic)



Nav komentāru: