piektdiena, 2015. gada 27. februāris

Jauna aktivitāte Ēdoles bibliotēkā

Ēdoles pagastā apvienojoties kultūras namam un bibliotēkai tika izveidota
Ēdoles pagasta sieviešu apvienība "Vaidelote". Pirmajā tikšanās reizē apsveikumam muzicēja vijolnieks Edgars Ziņģis, dziedāja jauniešu ansamblis Nova.
Ēdoles bibliotēka piedāvāja ieklausīties Aspazijas dzejas lasījumos.


Foto Aira Celma
Dzeju lasa Lolita Sproģe

 Foto Aira Celma
 Dzeju lasa Sanita Kļava
 

Foto Aira Celma
 Dzejas lasījumos piedalījās Sanita Kļava, Sandra Ēķe, Lolita Sproģe, Marita Vējkāja
 
 
 

ceturtdiena, 2015. gada 26. februāris

Tunēziskā tamborēšana Turlavas bibliotēkā Annas Dinteres vadībā

   Desmit rokdarbnieces bija ieradušās, lai pie Annas Dinteres apgūtu tunēzisko tamborēšanu. 
No Gudenieku pagasta bija ieradusies Aina Stebule, kura kādreiz dzīvojusi Turlavā. No Ķikuriem trīs čaklas rokarbnieces- Sandra Matīse, Līksma Paramonova un Edīte Puriņa, bija atbraukušas, kā arī Valda Veigelte, Olga Junkere, Aina Ozola, Rita Tontegode, Agnese Salma un Biruta Punga.


Anna Dintere ar tunēziski tamborētām segām.
Sandras Brantevicas foto.
Sākums daudzsološs. Sandras Brantevicas foto.
Sandras Brantevicas foto.








Sandras Brantevicas foto.
Rita priecājas par Ainas Stebules košo cimdu.
Sandras Brantevicas foto.
Pēc padarītā. Sandras Brantevicas foto.
2.rindā vidū arī bibliotekāre Sandra Brantevica.

Paldies Anniņai un dalībniecēm! 


otrdiena, 2015. gada 24. februāris

Bērnu(dārza) Žūrija

     Otrdien, 24.februārī, Pelču pagasta bibliotēkā notika Bērnu Žūrijas noslēgums pašiem mazākajiem - 4 un 5 gadus vecajiem ekspertiem. Tādi brašuļi Pelču pagasta bibliotēkā pagājušajā gadā ir bijuši veseli 15!!! Lai iepriecinātu bērnus un pateiktos viņiem par dalību lasīšanas veicināšanas programmā, uz Pelču pagasta bibliotēku tika uzaicināta Bizbizmārīte jeb Inga Brūvere no Kuldīgas Galvenās bibliotēkas. Viņa ne tikai lasīja bērniem pasakas un gāja jautrās rotaļās, bet arī parādīja teatralizētu stāstu par Vilku, kurš gribēja mainīt krāsu. Beigās mazuļi saņēma pateicības rakstus par piedalīšanos Bērnu Žūrijā un mielojās ar gardo Kuldīgas Maizes ceptuves kliņģeri! Uz tikšanos nākamā Bērnu Žūrijā, jau šajā gadā!! Paldies Ingai un paldies Kuldīgas PII Ābelīte Pelču filiālei (un it īpaši audzinātājai Ilonai Zalkovskai)  par atsaucību, jau vairākus gadus piedaloties šajā projektā!

ceturtdiena, 2015. gada 19. februāris

Starpbibliotēku spēle bērniem "Grāmatu risks"

   Trešdien, 18.februārī, Pelču Tautas namā bija ieradušies patiešām gudri un drosmīgi bērni no 5 bibliotēkām (Kuldīgas, Priedaines, Rumbas, Pelču un Skrundas Bērnu bibliotēkas), lai mērotos spēkiem un jauki pavadītu laiku intelektuālajā spēlē "Grāmatu risks". Kopumā divarpus stundu laikā tika atbildēti 63 jautājumi par dažādām tēmām, un tā kā par pareizu atbildi komanda saņēma 10 konfektes (un par atbildi uz "grūto jautājumu" - pat 20 konfektes! un par papildinformāciju vēl 5!!), tad kopumā bērni tika pie 740 konfektēm!! Atbildīgais konfekšu skaitīšanas un dalīšanas uzdevums tika divām brīvprātīgajām Pelču bibliotēkas palīdzēm - divām Sindijām. Bibliotēkas apmainījās arī ar "iepazīšanās balviņām" - tā, lai neviens dalībnieks neietu mājās tukšām rokām - un spēle varēja sākties. Tā tiešām bija spraiga, ne tikai bērniem, bet arī bibliotekāriem - katra komanda vienu reizi katras spēles kārtas laikā drīkstēja izmantot papildiespēju - lūgt bibliotekāra palīdzību, un daži no jautājumiem nemaz nebija tik viegli! Pēc spēles pirmās kārtas divas spēcīgākās komandas (Skrundas Bērnu bibliotēka un Pelču bibliotēka) sacentās finālā, kura uzvarētāju godā tika Pelču bērni, kas saņēma dāvaniņas no visām spēlē iesaistītajām bibliotēkām. Tā kā uzvarētājs drīkstēja izvēlēties nākošās spēles norises vietu, tad jau šobrīd varam atklāt, ka tā būs .....Skrunda!!! Nākamā spēle iecerēta maijā un tajā aicinām piedalīties arī citas bibliotēkas. Laipni lūdzam, būs jautri!!! Un paldies visiem dalībniekiem, gan bērniem, gan bibliotekāriem - Lāsmai, Sanitai, Ingai B., Ingai Z., Ligitai un Gunitai, gan Pelču Tautas nama vadītājai Edītei, kas atvēlēja pasākumam zāli un bija izgatavojusi īpašu dāvanu visiem dalībniekiem - grāmatu ezīti.
Vairāk bilžu Pelču pagasta bibliotēkas Facebook lapā: Starpbibliotēku Grāmatu Risks

pirmdiena, 2015. gada 16. februāris

PII "Lāčuks" radošo darbu izstāde Turlavas bibliotēkā


Foto: Sandra Brantevica

   27.janvārī Literārajā rītā ciemojos pie PII "Lāčuks" par tēmu "Ziema". Bija gan grāmatas, gan piparkūkas, gan saruna. 
   Bērnu radošos darbus var aplūkot bibliotēkā līdz marta beigām.


Foto: Sandra Brantevica

piektdiena, 2015. gada 13. februāris

Ādas plastika un grāmatu iesiešana

Eduarda Skabja foto
Miglainā februāra pēcpusdienā, Kabiles bibliotēkā, interesenti pulcējās uz tikšanos ar mākslinieciskās apdares grāmatu sējēju Ilvu Valdmani no Kabiles, kuras darbu izstāde bibliotēkā apskatāma visu februāri. 
Eduarda Skabja foto
 Ilva iesien grāmatas, blociņus, gatavo ādas vāciņus, telefonu maciņus, veic individuālus pasūtījumus.
Eduarda Skabja foto
 Pie glītiem ādas vāciņiem tiek ne tikai cilvēku, bet arī sunīšu galvenais dokuments- pase.
Eduarda Skabja foto
Tikšanās laikā varēja iepazīties ar ādas apstrādes darba rīkiem, kā arī uzzināt dažus meistarstiķus, piemēram, kā atpazīt īstu ādu no mākslīgas. Apstaigājot bibliotēkas grāmatu plauktus, Ilva pastāstīja par dažādiem grāmatu iesiešanas veidiem. Paldies Ilvai!

"Sarunas par veselīgu dzīvošanu"



Skrundas pilsētas bibliotēkā 10.februārī viesojās veselīga dzīvesveida entuziaste Inese Ziņģīte no Nītaures.
Nodarbībā ikviens uzzināja, kāda ir ķermenim piemērotākā gulēšanas poza, kādi ir ķermeņa stājas un figūras uzlabošanas knifiņi ,kā pareizi piecelties un sākt rīta cēlienu, apguva pareizas elpošanas tehniku. Diskutējot par cilvēka organisma īpatnībām un darbības principiem, klātesošajiem bija iespēja arī pašiem izmēģināt Ziņģītes gudrības - iepazīstoties ar viņas izstrādāto rīvēšanās , rāpošanas un asinsrites uzlabošanas tehniku. Uzskatāmi demonstrēja sakāmo un padomos iestarpināja pastāstam no savas dzīves pieredzes.
Inese Ziņģīte ar savu garšīgo, izsteiksmīgo un trāpīga humora pilno runas veidu spēja noturēt visu interesentu neviltotu interesi un uzmanību.




trešdiena, 2015. gada 11. februāris

"Meiteņu sarunas" Turlavas bibliotēkā

Foto: Sandra Brantevica
   
5.februāra pēcpusdienā Turlavas bibliotēkā pulcējās draudzīgs meiteņu pulciņš, lai pastāstītu par lasīšanas paradumiem, mīļākājām bērnības grāmatām un grāmatām, kuras interesē pašlaik.
  
Pasākuma tēmu ierosināja Samanta Pelēkā (attēlā pirmā no kreisās)
No kreisās: Samanta Pelēkā, Anete un Aina Leimanes, Zane Dmitrijeva, Alise Bondare, Sabīne Šēle.

Alise Bondare. Foto: Sandra Brantevica
Vissirsnīgāk par grāmatām stāstīja Alise Bondare.


  
Pasākuma otrajā daļā  pie tējas tases bija gan uzdevumi, gan "ideju vētra" par vēlamajiem pasākumiem. 

"Svečošanās" Turlavas bibliotēkā




Izstādē vairāk kā 50 sveces no iedzīvotāju privātkolekcijām








Annas Dinteres tamborētās segas Turlavas bibliotēkā


Foto: Sandra Brantevica


Ēnu diena Pelču bibliotēkā

   Pelču bibliotēkā šodien jauna un ļoti rosīga bibliotekāre!!! Tā ir mūsu Deila, kas mācās Kuldīgas Centra vidusskolas 3.klasē. Deila apgūst visu ikdienā darām, vislielāko prieku viņai sagādā grāmatu izsniegšana, izmantojot svītrkodu skeneri (protams, bibliotekāres vadībā!:)). Deila saka: "Vēlējos zināt, kā tas ir - strādāt par bibliotekāri. Man šis darbs ļoti patīk!".

"Ēnas" arī bibliotēkās

      Kā jau Ēnu dienā - arī Priedaines bibliotēkas vadītāja neiztika bez ēnām. Šoreiz tās bija divas - Kuldīgas Centra vidusskolas 2. un 3.klases audzēkņi.
     Kopā mēs pārskatījām bibliotēkas krājumu un novērtējām, vai tiešām visur viss sakārtots alfabēta secībā. Tad nāca pirmie apmeklētāji un vajadzēja atnestos žurnālus sakārtot atpakaļ vietās - liels bija "ēnu" izbrīns, kad arī šeit vajadzēja ievērot noteiktu sistēmu, nevis tikai žurnālus sakraut kaudzītē.
     Pats interesantākais abām "ēnām", protams, šķita grāmatu un žurnālu izsniegšanas process. Bet ar ļoti lielu rūpību mēs visi trīs kopā ievadījām arī 20 jaunās grāmatas.
Samanta - bibliotekāra krēslā. (Foto L.Veigelte)

     Jauka diena! Ceru, ka arī manām "ēnām". Un piekrītu Samantai, kura teica - visvairāk man nepatika tie brīži, kad bibliotēkā neviens nenāk, bet jāsēž un jāgaida.

ceturtdiena, 2015. gada 5. februāris

Bērni apskata izstādi Ēdoles bibliotēkā


 
 Foto Aira Celma
Foto Aira Celma
 
Pagasta iedzīvotāji aktīvi izrāda interesi par Dzintras Gudermanes sveču kolekcijas izstādi .
Daudzās sveces apskatīja arī Ēdoles pamatskolas piecgadnieku un sešgadnieku grupiņas bērni.

trešdiena, 2015. gada 4. februāris