trešdiena, 2013. gada 27. februāris

Burtiņu nedēļa



Februāris jau tradicionāli Skrundas PII „Liepziediņš” audzēkņiem ir daiļliteratūras mēnesis, kad mazie „liepziediņi” apmeklē Skrundas Bērnu bibliotēku. Šajā reizē apciemojām Dižmeža un Pelēkā namiņa iemītniekus, iepazinām nerātno Zīļuku, bet kopā ar Burtu meitiņu atkārtojām pazīstamos burtus. Šogad īpaša uzmanība tika veltīta burtiņiem un pirmajām lasīšanas iemaņām. Spēlēs un rotaļās bērni parādīja savas prasmes. Katrs šī septembra nākamais pirmklasnieks saņēma dāvaniņu no bibliotekārēm – jūras izskalotu spēka, gudrības un laimes akmentiņu. 


Katram vārdam ir savs burtiņš
Ceram, ka spēka akmentiņi palīdzēs nākamajiem pirmklasniekiem!
Visi nākamie skolnieki kopā!
Katram savs Zīļuks!
Č nav tas pats kas c. To zina arī mazie "liepziediņi"
Drīkst iet tikai pa melnajiem!!! Dambretes noteikumi ir skaidri pat bērndārzniekiem!
 

otrdiena, 2013. gada 26. februāris

Datorkursi beigušies


     26.februārī Priedaines bibliotēkā notika pēdējā datorkursu nodarbība pieaugušajiem šajā sezonā. No oktobra līdz februāra beigām notikušas 18 nodarbības, kurās piedalījās 11 dalībnieki. Vairums no tiem - pensijas vai pirmspensijas vecumā ar dažādām datorprasmēm.
     Darbs ar šiem cilvēkiem bija grūts, bet ļoti interesants. Katru nodarbību vajadzēja pārdomāt, lai tā būtu interesanta un noderīga ikvienam kursu apmeklētājam.
     Uz pēdējo nodarbību dažādu iemeslu dēļ bija atnākuši tikai 4 no dalībniekiem. Viņi tad arī uztaisīja katrs savam kaimiņam pa kreisi kursu noslēguma diplomu ar dažādiem vēlējumiem, skaistām bildēm no interneta, glīti noformētiem uzrakstiem. Prieks par padarīto bija gan pašiem kursantiem, gan man, gan arī tiem, kas diplomus saņēma.

     Pēc savstarpējās apsveikšanas pasēdējām pie kafijas tases un svētku kliņģera.
    

Drošs internets


Februāra mēnesī pasaulē tiek atzīmēta Vispasaules Drošāka interneta diena. Apzinoties, ka veidot drošu interneta vidi – tā ir arī katra interneta lietotāja atbildība, Skrundas pilsētas bibliotēkas organizēja Droša interneta dienas jauniešiem un pieaugušajiem.
Ikvienam bibliotēkas apmeklētājam bija iespēja dalīties savā interneta lietotāja pieredzē, diskutēt, atbildēt uz jautājumiem, piekrist vai oponēt apgalvojumam - Internets – tā nav spēle. Tā ir TAVA dzīve.

Jauniešiem tika organizēts pasākums “Esi drošs un zinošs”, kur jaunieši tika iepazīstināti ar prezentāciju un risināja krustvārdu mīklu, kā arī piedalījās viktorīnā par drošību internetā.

Savukārt pieaugušie tika iepazīstināti ar informāciju, ko bibliotēka sagatavojusi, lai ikviena darbošanās internetā būtu droša.




piektdiena, 2013. gada 15. februāris

Enciklopēdiju svētki!



14. februārī Skrundas Bērnu bibliotēkā uz informācijas meklēšanas nodarbību pulcējās Skrundas vidusskolas otrklasnieki. Krāsainās bērnu enciklopēdijas sen nebija piedzīvojušas tādu „burziņu”! Dažādās spēlēs bērni parādīja lieliskas prasmes alfabēta pārzināšanā, bet pasākuma noslēgumā katra klase gatavoja prezentāciju par noteiktu tēmu – a klases skolēni bibliotēkas enciklopēdijās meklēja informāciju par gliemežiem, bet „bēklasnieki” par kaktusiem. Sameklētā informācija tika prezentēta visiem klātesošajiem.

ceturtdiena, 2013. gada 14. februāris

Pirmā tikšanās ar bibliotēku



Nīkrāces pamatskolas Rotaļu grupas bērni 14. februārī atnāca uz bibliotēku, lai ar to iepazītos. Bibliotekāre iepazīstināja ar jaunākām bērnu grāmatiņām un skatījāmies DVD filmas  „Joka pēc alfabēts” un „Māci mani, Degunlāci”.

Izstādes "Interesanto sveču" noslēguma pasākums




13. februārī noslēdzās  Nīkrāces bibliotēkā rīkotā  interesanto svecīšu izstāde.  Pagasta iedzīvotāji bija atnesuši kādu eksponātu no saviem krājumiem. Kā pateicību par piedalīšanos izstādē, bibliotekāre uzaicināja visus izstādes dalībniekus  uz pasākumu ”Rīta kafija  ar atmiņu stāstījumu „ Pasākums izvērtās ļoti skaists, jo dalībniekiem lika atcerēties, kur šo svecīti ir dabūjuši. Bija sveces, kuras atceļojušas no Dānijas, Norvēģijas. Viena svece ( ezītis), kuru kāds kaimiņš vēlējies izsviests, piedzīvoja otru mūžu un nokļuva līdz izstādei. Sadarbojoties ar kultūras darba organizatori Ingu Ezerieti, izstādes laikā, sveces bija aizceļojusi līdz Rendai, kur notika pasākums „Nīkrāces diena Rendā”.
Dalībnieces apskata izstādi un secina, ka bibliotekārei bijusi laba doma, jo varēja apskatīt tik dažādas sveces un katra  ir tik interesanta.  

Ingas Ezerietes svece ”Arbūzs” ļoti daudziem patika.


Noslēgumā, dalībnieces teica, ka tagad visas sveces izdedzināšot, jo sveces ilgi nedrīkstot glabāt.

trešdiena, 2013. gada 13. februāris

Pasaku koks Ēdoles bibliotēkā

 Ēdoles pagasta bibliotēkas apmeklētāji, bibliotēkā rāda savas radošās izpausmes.
Patreiz bibliotēkā apskatāms Edītes Narbutes gatavotais pasaku koks ar apburto princi.

Mīlas dzejas pēcpusdiena



Nīkrāces bibliotēkai sadarbojoties ar Rudbāržu bibliotēkas vadītāju Mārīti Kviesi un Nīkrāces  kultūras darba organizatori Ingu Ezerieti, 11.februārī,  Nīkrāces atpūtas centrā notika dzejas pēcpusdiena: „ Mēs viens otram”, kura  bija veltīta visu mīlētāju dienai – Valentīndienai. Savu dzeju lasīja Mārīte Kviese no Rudbāržiem un Harijs Krūze no Jelgavas, kurus saista patiesa draudzība un dzeja.

Lūgums      M.Kviese
Zvaigžņotās debesīs raugoties
Zvaigznītēm lūdzu tik vienu
Vienu, tik vienu lūgumu
Sūtu es Visumā plašajā
Palīdziet atgūt man spēku
Spēku, kas vājuma brīžos
Sapurinātu mani un paceltu, mazliet.
Es pastiepju rokas
Un lūdzu
Lūdzu
Un sajūtu maigu pieskārienu
Kā atbildi man
Mēs tev palīdzēsim
Dosim tev spēku,
Tu tikai tici
Tici…

apmaldīties   ©Harijs Krūze

es trejos vārdos apmaldījos
kā purvā dzērveņogas meklējot
un domāju: vai tiešām tev ar vārdiem pietiks
jo man jau vairāk cita nav ko dot

es trejos vārdos apmaldījos
kā priedēs rudens vēja dēstītās
no dienas dienā taupīju tos citai reizei
pa vietām viss kad laika gaitā stās

es trejos vārdos apmaldījos
kā ceļinieks caur miglu soļodams
vien cerēdams ka pēkšņi ausīs saule
un zeltā atmirdzēs mans kāršu nams

es trejos vārdos apmaldījos
kā purvā dzērveņogas meklējot
vai tiešām tev ar trejiem vārdiem pietiks
jo man jau vairāk cita nav ko dot

Atcerieties, ka Valentīn diena ne ar ko daudz neatšķiras no pārējām mīlestības dienām. Sava mīlestība un rūpes par mīļoto cilvēku ir jāizrāda katru dienu un, lai dāvātu ziedus, saldumus un mīļus vārdus, nav vajadzīga īpaša diena. Galvenais, lai tas nāk no sirds!
Un to mēs šajā  dzejas pēcpusdienā izbaudījām. Paldies Mārītei Kviese un Harijam Krūzem par estētisko baudījumu.